Alle tapijten

Alle tapijten

Dicht bij de westelijke rand van de grote woestijn Dasht-e-Kavir, 200 kilometer ten oosten van Isfahan is de schilderachtige stad Nain. In de stad ziet men de karakteristieke kleigebouwen en een van de oudste moskeeën van Iran met delen vanuit de 10e eeuw.

Tapijten uit de stad hebben een goede reputatie en zijn erg populair. Materiaal alsmede het vakmanschap is van de hoogste klasse en de knoopdichtheid is hoog, vaak meer dan een miljoen knopen per vierkante meter. Het materiaal in de meer exclusieve tapijten bestaat uit wol op een zijden schering of zijde in zowel de schering als in de inslag en de pool.

Patronen met eenmedaillon in het middentezamen met arabesken en florale motieven komen vaak voor. De gelijkenis met tapijten uit de nabijgelegen stad Isfahan is opmerkelijk. Een van de zeldzamere soort Nain tapijten op de markt is de "Nain Tuteshk" en met een ongelooflijk verfijnd vakmanschap zijn ze zeer gewild. Soms komt het voor dat tapijten van iets mindere kwaliteit, maar met vergelijkbare patronen en kleuren, worden verkocht als Nain tapijten.

In relatie met Nain tapijten komt enige aanduidingen voor; 4La, 6La en 9La, waarbij "La" in Farsi "laag" betekent. Deze benamingen worden gebruikt om de kwaliteit van een Nain tapijt aan te geven en het verwijst naar het aantal draadlagen die zijn gebruikt in de schering bij de productie van het tapijt. Hoe lager het nummer hoe fijner de knopen en hoe hoger de dichtheid in het tapijt is. Het is mogelijk om te controleren hoeveel lagen in het tapijt zijn gebruikt door het aantal draden te tellen in één van de randen van het tapijt - als je 3 draadparen kunt zien (zie de foto beneden) dan is het een Nain 6La tapijt.
© 2019 www.AllCeyiz.nl | All rights reserved | Designed by Websayfa.nl

Neem contact op met ons

Onze locatie(s)

Allshoppen.nl
De Drie Kronen 16
1601 MT Enkhuizen
telefoon: +31228527089

+31 (0) 228527089 / 06-24252600

telefoon: +31228527089

Ma t/m za10-18 uur/do tot 19:30 uur Zondag we zijn gesloten